Lebegőfürdő – Epsom Só

Az Epsom só kémiai neve magnézium-szulfát, általánosan elterjedt elnevezését az angliai Epsom után kapta, melynek ásványvizeiben fedezték fel kedvező tulajdonságait. Az elsőként ismertetett technika tehát 10-20 perces meleg, vagy forró vizes fürdőből áll, melyhez 200-400 gramm Epsom sót adunk. Ez nagyon egyszerű és hatásos módja az izmok ellazításának és a gyulladáscsökkentésnek. A kezelés további hatása, hogy a vér magnézium szintjét is megemeli, és megelőzi a túlzott vízvisszatartásnak “köszönhető” duzzadást, ödémát.

Keserűsó _holt_tenger

Egy nemrég publikált tanulmány úgy találta, hogy a meleg vizes, Epsom sóval megtámogatott fürdő szignifikánsan emelni tudta az átlagos vér magnézium szintet (átlagosan 104.68 ppm/ml kezdeti értékről 140.98 ppm/ml-re nőtt a vér magnézium szint egy hétnapos időszak alatt). Ennek az az oka, hogy a magnézium a bőrön át is képes felszívódni. Köztudott, hogy a magnézium a sportoló emberek számára nagyon fontos ásványi anyag, melynek hiánya ugyanakkor elég gyakori mind a sportoló, mind a nem sportoló lakosság körében. Pótlása segítheti az izom relaxációt és a tesztoszteron termelést.
Az Epsom sóval végzett fürdő fokozza az izzadást, segíti a mérgező anyagok eltávolítását a szervezetből. A magnézium-szulfát mindezen túl tágítja az ereket, elősegíti az izmok jobb vérellátását, és segít a gyulladások csökkentésében. Ennek eredményeként a fürdő nagymértékben képes gyorsítani a kemény edzések utáni regenerációt, ráadásul hatásosan mérsékli a gyulladásos reakciókhoz kapcsolódóan jelentkező izom és ízületi fájdalmakat.
A már idézett Birminghami Egyetem által végzett tanulmány úgy találta, hogy átlagos fürdővíz mennyiségben feloldott Epsom só 600 grammos adagolásig hatásosan és biztonságosan alkalmazható volt, és azt is kimutatták, hogy 300-400 g só már kellően hatékony. Ezt a módszert két-három alkalommal lehet használni hetente, különösen brutális edzések után, 10-20 perc hosszan. A forró vizes fürdő a tejsavnak az izmokból történő távozását is elősegít, valamint jobb oxigén- és tápanyag-ellátottságot eredményezhet.